29 Haziran 2010 Salı

Kınagiller familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türüdür NAR...

Kuraklığa hatta -10 dereceye kadar soğuğa da dayanabilir NAR...


Haziran-Temmuz aylarında açar o güzelim kırmızı çiçeklerini... Türkiye'de nar yiyilerek doğrudan tüketilmesinin yanı sıra "narekşisi" olarak, salataya tat vermede, eti terbiyelemede veya doğrudan içilerek de tüketilmektedir. Taneleri aşure, muhammara ve güllaç'a katılabilmekte ve çeşitli tatlı süslemelerinde kullanılmaktadır.


100 ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16'sını karşılamaktadır. Ayrıca nar suyu B vitamini ve potasyum da içermektedir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.

Dünyadaki ülkeler arası nar üretim miktarı sıralamasını göre İran birinci, Hindistan ikinci, Türkiye üçüncü sıradadır.

Yahudi inancına göre nar, "Doğruluğu" simgeler. Bir inanca göre de Adem ile Havva'ya yasak olan cennet meyvesi elma değil, Nar'dır. Bu yüzden, Hristiyanlar'ın dini süsleme sanatında nar, sıklıkla kullanılan bir motiftir...



Antalya'mızın o güzelim ilçelerinden biri olan Side'nin anlamının Nar olduğunu biliyor muydunuz...
İspanya'nın güneyindeki tarihi bir şehir olan Granada'da adını nar meyvesinden almış...

Bu kadar çok özelliği olan bu güzel meyve resimlerede konu olmuş tabi... İşte içinde nar olar iki resmimi, onun hakkında küçük bilgilerle size aktarmak istedim...



3 yorum:

  1. Harika....Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Süeda hanım....
    Çizimleriniz bir harika, çok güzeller sizi canı gönülden kutlarım.
    Bende bloğuma beklerim, ziyaretiniz beni çok memnun eder, sevgilerle hoşça kalın.....

    YanıtlaSil